Agile workflow
by Lucas Denduyver
A.d.h.v. twee voorbeelden uit de echte wereld probeer ik uit te leggen aan aan te tonen wat Agile is en waarom het gebruikt wordt.
Bol.com Scrum
Bol.com is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste webwinkels van Nederland en België. Die enorme groei vereist veel flexibiliteit van de systemen en door de dynamische markt moeten vernieuwingen steeds sneller worden doorgevoerd. Om aan deze eisen te voldoen heeft bol.com de Scrum-methode geadopteerd. [Liesbeth Westenberg] https://www.compact.nl/articles/scrum-in-het-groot-bij-bol-com/
Het grootste kenmerk van het werken op een Agile manier zijn de iteraties. Stap voor stap op weg naar een werkend product waarbij je bij elke stap iets bruikbaar en nuttig te bieden heeft. Bol.com was al operatief toen ze enkel CD’s en boeken verkochten. Maar door de flexibiliteit en het vooruit kijken zorgde ervoor dat ze dit assortiment maar konden uitbreiden zonder problemen te veroorzaken.
Met rond de 30 Scrum teams die om de zoveel weken samenkomen is er bijna geen mogelijkheid dat een fout onopgemerkt blijft. Door korte sprints te houden en de gecreëerde concepten snel te gaan evalueren verlies je minder werkuren en investeringen. Elke sprint wordt je telkens meer naar de juiste kant gepushed zodat je niet pas op heet einde beseft van ai… het heeft geen meerwaarde.
Naast dat deze scrum teams elkaar vooruit helpen is dit ook de perfecte mogelijkheid om met andere sector groepen te praten zodat je op één lijn zit.
Minecraft Scrum
Minecraft met de Mojang of nu Microsoft als studio is een van de grote pak aan gaming development studios die gebruikt maakt van het Agile werk process. Minecraft heeft net zoals vele andere games verschillende stages gehad binnen het develop process.
Ook al had de eerste versie van Minecraft niet veel aan de hand, je kon er toch al een aantal dingen mee doen. Het idee van het spel stond er al vanaf dag 1 maar was natuurlijk nog niet zoals het moest zijn voor een succes.
Nu komt er om de zoveel maanden een update uit die geïmplementeerd word in de huidige game. Elke versie is dan een volgende iteratie van iteraties. Bij het bedenken en creëeren van nieuwe mobs, blocks, item,… komt veel kijken. Niet alleen de werking in de game maar of deze ook gewaardeerd worden door de gebruiker. Dit ontwerp process ondergaat ook dozijn aan sprints.
Minecraft is eigenlijk een sterk voorbeeld van een agile product. Deze game voelt na elke update af en lijkt of het niet meer beter kan en toch… Elke nieuwe versie (iteratie) brengt een betere speelervaring zonder dee speelbaarheid te verliezen.
Minecraft zelf wordt al gebruikt als agile workshop. Als een team waarbij je elk lid een taak geeft probeer je via de nodige stappen/iteraties naar een oplossing/einddoel te geraken. Zoals je in de video kan zien gaat dit nooit in één keer en leer je uit elke versie.